Geschiedenis van de 2CV. Deel twee: 1960-1974. Differentiatie, groei en vernieuwing – Oldtimers in Auto Motor Klassiek (2023)

Het is in 2018 zeventig jaar geleden dat Citroën tijdens de Salon van Parijs een bijzondere auto introduceerde: de 2CV. De Franse jubilaris werd door de internationale pers sceptisch ontvangen, en bij het grote publiek sloeg hij aan. Eerder beschreven wij de eerste fase uit de carrière van de 2CV. In dit deel beschrijven wij het tweede deel van het drieluik over de geschiedenis van de 2CV: de periode 1960-1974.

(Video) The Citroën 2CV Story

De jaren zestig zijn begonnen, en al vrij spoedig besluit Citroën definitief afscheid te nemen van de “A” versie van de 2 CV. Daarmee wordt de 375 cc motor met pensioen gestuurd, en is de 425 cc motor is de basis motorisering. De AZ is het basismodel. In de eerste jaren van de Sixties groeit het motorvermogen via 12 DIN-PK naar 16 DIN-PK en wordt de 2 CV lstukje bij beetje volwassener.

Normale koppeling, verval homokineten

De motorkap krijgt nu vijf ribbels, de grille verkleint in omtrek, de ruitenwissers laten zich nu elektrisch bedienen en de koper heeft de keuze uit een centrifugale (beneden 1.000 toeren per minuut wordt er ontkoppeld, was vanaf ’55 standaard op de AZ) en een normaal werkende koppeling. Ook krijgt de 2 CV een instrumenten clustertje met geïntegreerde snelheids- en brandstofmeter achter het stuur. De achterklep van stof verdwijnt. En merkwaardig genoeg ook de mogelijkheid om de 2 CV met homokinetische aandrijfassen uit te rusten. De 2 CV berijder zal het moeten doen met enkele kruiskoppelingen, die ervoor zorgen dat de Citroën zich bij een ingetrapte koppeling niet geheel schokvrij door de bocht beweegt.

(Video) The "Duck" | History of the Citroën 2CV | Classic Cars | Motorvision International

Berline op chassis van AZU en de komst van de AK

Verder wordt de koets van de 2 CV Berline nu gemonteerd op het chassis van de bestel eend, de AZU. Over de AZU gesproken: deze krijgt in de AK een grotere bestelbroer, die vanaf nu 350 kilo laadvermogen genereert én wordt uitgerust met de 602 cc motor van de AMI 6. Het is een welkome aanvulling op het bestelgamma, waar ook weer een bijzondere Belgische versie van komt: de luxe vrijetijdsbesteller AKL vervangt de AZUL.

MIXTE, andere deuren en nieuwe grille

De concurrentie van landgenoot Renault 4- standaard met vijf portieren én een viercilinder motor- noopt Citroën sowieso om bij de les te blijven.Het is ook daarom dat Citroën het 2CV gamma reeds het voorjaar van 1962 uitbreidt met de MIXTE. Dat is een versie met een vijfde deur, een vlakke laadvloer en een achterbank die kan worden neergeklapt. Ook op andere vlakken blijft Citroën werken aan de 2CV. In 1965 verdwijnen de zelfmoorddeurtjes aan de voorzijde en scharnieren deze portieren onder de A-stijl. Ook krijgt de 2CV nu een grille met drie balken, en verhuist de Double Chevron naar een plekje boven de grille.

(Video) Citroen 2CV the Deux Chevaux

Onderstel aanpassingen en het derde zijruitje

In hetzelfde jaar wordt het onderstel aangepakt, want in september 1965 worden de frotteurs (wrijvingsschokbrekers die de bewegingen van de draagarmen beteugelden) aan de achterzijde vervangen door telescopische hydraulische schokbrekers. De vertragingsschokbrekers- de batteurs- blijven. Over 1965 gesproken: ook in Frankrijk krijgt de 2CV vanaf dat jaar de derde zijruit, zeven jaar nadat dit venster het debuut in Vorst maakte. Ondertussen bouwt Citroën in Frankrijk vanaf 1963 de AZAM, en volgt in België de AZM3 de AZL op. Het accent ligt bij deze versies op luxe, zij flirten met de Citroën Ami 6, en kenmerken zich bijvoorbeeld door de montage van de paperclip bumpers. En het laatstgenoemde type vormt ook nog eens de basis voor de 2CV AZAM 6, die in 1965 wordt geïntroduceerd en in België wordt vervaardigd. De AZAM 6 zal niet aan Frankrijk voorbehouden zijn, daar blijft de AZAM met een 425 cc motor in productie.

De AZAM en de komst van de Dyane

De AZAM 6 krijgt het chassis van de Ami 6 aangemeten. Ook vindt de 602 cc motor (met 21 DIN-PK) haar weg naar het vooronder van deze luxe 2CV, die –net als bestelbroer AK 350- de terugkeer van de homokinetische aandrijfassen mag begroeten. Het maakt de AZAM de meest volwassen versie van de 2CV tot dan toe. De AZAM wordt in januari 1967 hernoemd: hij heet nu Export en krijgt ook de snelheidsmeter van de Ami 6. De komst van de Dyane vormt voor Citroën echter de reden in juli 1967 een streep door de “luxe-Eend” te halen. Opmerkelijk: in Duitsland en Zwitserland wordt deze luxe Belgische Eend 3CV genoemd.

Vraag naar 2CV blijft, opmaat naar vernieuwing

Na het verdwijnen van de AZAM/Export blijft de AZ in productie. Hij ondergaat nog enkele lichte aanpassingen en haalt de jaren zeventig nog net. Dat geldt niet voor de Sahara, die in 1967 uit het gamma wordt gehaald, hoewel bronnen beweren dat in 1971 nog één exemplaar van dat type werd gebouwd. In 1968 monteert Citroën een sterkere motor in de AK, twee jaar nadat hij een 12 V elektrische installatie heeft gekregen. Het vermogen stijgt naar 28.5 DIN-PK. Tevens wordt een nieuwe versnellingsbak gemonteerd. De 2CV lijkt door de komst van de Dyane uit het Citroën gamma te vloeien, maar de vraag naar de karakteristieke auto blijft aanhouden. Daarom vernieuwt Citroën de 2CV voor het nieuwe decennium: de jaren zeventig.

De AZ verdwijnt, de 2CV4 en 2CV6 komen

In april 1970 is het AZ tijdperk wél voorbij. De 2CV4 en de 2CV6 nemen het stokje vanaf februari 1970 over. De 2CV4 krijgt een vergrote motor: de cilinderinhoud is nu 435 cc, het amechtige motortje genereert 21 PK. De 2 CV 6, die niet in ieder land van meet af aan leverbaar is, krijgt de 602 cc motor uit de Dyane 6 en de AK350, die 28,5 PK genereert en aanmerkelijk volwassener presteert dan de kleiner gemotoriseerde 2CV4. De Dyane 6 krijgt op zijn beurt weer een iets vermogender 602 cc motor. De nieuwe 2CV berline modellen worden uitgerust met een elektrisch systeem van 12 Volt. Verder keren onder meer de homokinetische koppelingen terug, worden hangende pedalen geplaatst en nemen de nieuwelingen de klokkenwinkel én de achterlichtunits van de reeds uit productie genomen Ami 6 over. De ronde richtingaanwijzers aan de voorzijde vervangen de sinds het begin van de jaren zestig gemonteerde rechthoekige units. Tweepuntsgordels worden standaard. Ook krijgen beide nieuwe 2CV modellen de versnellingsbak met gewijzigde overbrengingsverhoudingen, die inmiddels bekend is uit de AK én de Dyane 4 en 6.

Gewijzigde bestelvarianten

Ook op bestelvlak komt een nieuwe variant de gelederen versterken: de AK400 (AKS), die de AK vervangt, en zijn tot 400 kilo gestegen laadvermogen kwijt kan onder een verhoogd dak. Tevens krijgt hij een aantal zaken uit de Berline, en wordt hij voortbewogen door de 602 cc motor. De kleinere AZU wordt per februari 1970 voortbewogen door de 435cc motor van de 2CV4, maar raakt vanaf 1972 wél de ribbels aan de zijkant en zijn naam kwijt. Vanaf dat moment heet de kleinste besteller AZU 250, en ook dat is een directe verwijzing naar het laadvermogen. Tevens is de kleinste besteller leverbaar met een 6V en een 12V elektrisch systeem.

Richting het midden van de jaren zeventig

In de eerste jaren van het nieuwe decennium worden bij de Berlines de frotteurs aan de achterzijde en de batteurs door schokbrekers vervangen. Ook mogen beide 2 CV modellen externe oliefilters begroeten. Ook wordt het interieur in de loop van de eerste helft van de jaren zeventig aangepakt. De kleurstelling van het plastic wijzigt en de scharnieren worden verzwaard. De 2 CV 6 krijgt een kunststof stuurwiel met één spaak. Intussen vervalt de drietraps hoogteregeling van de koplampen, en worden de sierlijke letters van de typeaanduiding vervangen door een typeplaatje. Zo rijdt de 2 CV richting het midden van het decennium, waarin de Citroën een aantal opmerkelijke veranderingen mag begroeten. En wat dán nog niet bekend is: de 2 CV zal nog een lang leven beschoren blijven. Hoe Citroën dat deed leest u binnenkort in de slotetappe van het drieluik.

Alle afbeeldingen zijn afkomstig van Citroën, het copyright berust aldaar.

 • Geschiedenis van de 2CV. Deel twee: 1960-1974. Differentiatie, groei en vernieuwing – Oldtimers in Auto Motor Klassiek (2)
 • Geschiedenis van de 2CV. Deel twee: 1960-1974. Differentiatie, groei en vernieuwing – Oldtimers in Auto Motor Klassiek (3)
 • Geschiedenis van de 2CV. Deel twee: 1960-1974. Differentiatie, groei en vernieuwing – Oldtimers in Auto Motor Klassiek (4)
 • Geschiedenis van de 2CV. Deel twee: 1960-1974. Differentiatie, groei en vernieuwing – Oldtimers in Auto Motor Klassiek (5)
 • Geschiedenis van de 2CV. Deel twee: 1960-1974. Differentiatie, groei en vernieuwing – Oldtimers in Auto Motor Klassiek (6)
 • Geschiedenis van de 2CV. Deel twee: 1960-1974. Differentiatie, groei en vernieuwing – Oldtimers in Auto Motor Klassiek (7)
 • Geschiedenis van de 2CV. Deel twee: 1960-1974. Differentiatie, groei en vernieuwing – Oldtimers in Auto Motor Klassiek (8)
 • Geschiedenis van de 2CV. Deel twee: 1960-1974. Differentiatie, groei en vernieuwing – Oldtimers in Auto Motor Klassiek (9)
 • Geschiedenis van de 2CV. Deel twee: 1960-1974. Differentiatie, groei en vernieuwing – Oldtimers in Auto Motor Klassiek (10)
 • Geschiedenis van de 2CV. Deel twee: 1960-1974. Differentiatie, groei en vernieuwing – Oldtimers in Auto Motor Klassiek (11)
 • Geschiedenis van de 2CV. Deel twee: 1960-1974. Differentiatie, groei en vernieuwing – Oldtimers in Auto Motor Klassiek (12)

FAQs

Welke gadget van de 2CV werd in 1971 geintroduceerd? ›

Hoe de 'paraplu op vier wielen' een iconisch model werd

Het resulteerde in de iconische Citroën 2CV (Deux Chevaux) die het Franse platteland mobiel moest maken en economisch versterken.

Wat is mijn 2CV waard? ›

Wanneer je je gaat oriënteren op een Citroën 2CV zul je zien dat de prijzen uiteenlopen van 3000 tot soms wel 20.000 euro. Voor 3000 euro mag je uiteraard niet te veel verwachten. In die categorie is er altijd op een of meer gebieden iets mis.

Wat betekent 2CV? ›

De afkorting staat voor 'Deux Chevaux Vapeur', dat twee paardenkracht betekent, een maat die het resultaat is van de ingewikkelde berekening van de Franse wegenbelasting. De serieproductie van de 2CV liep van 11 juli 1949 tot en met 27 juli 1990.

Hoeveel 2CV in Nederland? ›

Anno 2019 staan er nog 11.615 exemplaren in Nederland geregistreerd. Dit is inclusief besteleenden. Dit zijn niet alleen de Eenden die je op de straat ziet rijden, maar kunnen ook voertuigen betreffen die geschorst zijn.

Hoeveel pk heeft een 2CV6? ›

De voorwielaangedreven auto heeft een benzinemotor en levert een maximum vermogen van 21 kW (29 pk) en een maximum koppel van 38 Nm.

Hoe zwaar is een 2CV? ›

Een standaard 2CV weegt 540 kilogram en deze vierwielaangedreven terreinwagen weegt slechts 200 kilogram meer.

Waar op letten bij het kopen van een 2CV? ›

Checklist voor het kopen van een 2CV:
 • Inspecteer het chassis van voor naar achter op schade en roest.
 • Kijk ónder de auto naar de voetenbak en bodemplaten.
 • Kijk ín de auto onder de onder de matten naar de bodemplaten en voetenbak.
 • Inspecteer de dorpels en aansluiting deurstijlen op roest.

Welke benzine in een 2CV? ›

Superbenzine (98) voor je 2CV

Het advies van Citroën is daarom om benzine met minimaal RON97 te gebruiken voor 2CV's en andere A-typen. RON97 is alleen nergens te koop, dus dan zit je op benzine met '98', ook wel 'Super'-benzine genoemd. Het is dus wijs om met een superbenzine met RON98 te rijden.

Hoeveel liter olie Citroen 2CV? ›

Er gaat 2,2l (2,4l inclusief oliefilter) motorolie in.

Hoeveel mensen in een 2CV? ›

Hij werd ontworpen volgens enkele eisen: zo moest hij vier mensen en 50 kilo bagage met 50 km/u over slechte of zelfs niet-bestaande wegen kunnen transporteren.

Welke remvloeistof 2CV? ›

De Valeo Brake Fluid DOT4 is een remvloeistof met een hoog kookpunt. Deze remvloeistof is geschikt voor een Citroën zonder hydraulische vering en voor de 2CV met voortrommelremmen. Ook geschikt voor de Renault en de Peugeot.

Wat kost een Citroen Mehari? ›

De Citroën Mehari prijzen liggen in 2021 globaal tussen de € 10.000 en 20.000. De auto heeft concurrentie van de Suzuki Samurai en de wat oudere Volkswagen 181.

Waarom noemt men een Deux Chevaux een eend? ›

Citroën presenteert de 2CV op de Modial de l'Automobile ofwel Autosalon van Parijs op 7 oktober 1948 en de kritiek van de pers is groot. Een journalist zou na het zien van de 2CV uitgeroepen hebben dat hij er uitziet als een “lelijk eendje” hetgeen uiteindelijk de geuzennaam van de auto zal worden.

Wat is een Mehari? ›

De auto is gebaseerd op het chassis en de motor van een Citroën 2CV, met een carrosserie vervaardigd van ABS-kunststof. Er werd een versie met voorwielaandrijving geleverd en een versie met vierwielaandrijving. De naam verwijst naar het woord méhariste, een Franse koloniale soldaat uit Algerije, die een kameel berijdt.

Wat voor auto is een snoek? ›

De productie van de Citroën DS, die in Nederland bijnamen heeft als 'De snoek' en 'Het strijkijzer', stopt in 1975. Er zijn dan circa 1,5 miljoen exemplaren vervaardigd.

Hoe noemen de Fransen een 2CV? ›

De oorspronkelijke Franse naam is Citroën 2CV en betekent letterlijk Deux Chevaux Vapeur. De Fransen noemen de auto kortweg La Deuche en in België wordt de auto 'Geit' genoemd.

Wat mag een 2CV trekken? ›

Het maximaal trekgewicht van 400 kg van de Citroen is tevens het maximaal gewicht dat we adviseren voor een beladen caravan. In deze berekening gaan we uit van een gemiddelde caravan die beladen 400 kg weegt.

Hoe wordt een 2CV in Belgie genoemd? ›

In België wordt de auto “het wippertje” en “de geit” genoemd. In Duitsland “Ente” en in Frankrijk “La Deuce”en in Engeland “Tin Snail”. De serieproductie van 2CV begint in 1949.

Waar zit de toeter 2CV? ›

De toeter zou links vooraan aan de koplampsteun moeten hangen.

Welke Citroën heeft de bijnaam lelijke eend? ›

In 1948 werd de Citroën op een autosalon in Parijs voorgesteld aan pers en publiek. Een journalist benoemde hem meteen “lelijk eendje”. Sindsdien zeggen ze in Nederland tegen de Citroën 2CV “Het lelijk eendje”.

Waarom heet een Citroën een Citroën? ›

Antwoorden (9) Omdat de volkwagen kever de vorm heeft van een kevertje, de citroen heeft als het ware een eendenbek. Ze zijn dus vernoemd naar het uiterlijke kenmerk waarmee ze op een dier lijken.

Welke band 2CV? ›

De Citroën 2 CV is uitgerust met banden in de maat 125-380X (125-15) of 135-380X (135-15). Bij montage van 135-380X- banden is de aanwijzing van de kilometerteller niet meer correct als gevolg van de grotere belaste straal van deze band.

Wat is de beste benzine voor je motor? ›

Welke brandstof kan ik tanken met mijn motorfiets? De meeste moderne (injectie) motorfietsen zijn geschikt voor het gebruik van E10. Echter adviseren wij persoonlijk nog altijd een E5 brandstof te tanken waar mogelijk.

Welke benzine voor oldtimer motor? ›

Met de gemiddelde klassieke motorfiets kun je prima E5 benzine, of Euro 98, tanken. E10 tanken is bij oldtimers echter uit den boze. Deze klassieke motorfietsen zijn geproduceerd met oudere brandstoffen in het achterhoofd en kunnen E10 benzine dus niet goed hendelen.

Welke benzine moet er in een 2 takt crossmotor? ›

Je tankt best E5 voor je crossmotor. De benzine heeft een octaangetal van 98 en takelt bovendien minder snel af dan E10. Sla je E5 voor langere tijd op dan adviseren we sowieso een brandstofstabilisator.

Hoeveel 2 takt olie per liter? ›

Zo maak je zelf een tweetakt-mix

Gebruik de verhouding 1:40 (1 deel olie op 40 delen benzine). Als vuistregel telt u dus voor 1 liter benzine zo'n 0,025 liter (25 ml) synthetische olie. Let op: de dosering kan echter variëren afhankelijk van het type en de leeftijd van de motor.

Welke olie Citroen c2 benzine? ›

Voor een Citroën is motorolie met een viscositeit van 0W30, 0W40, 5W30, 5W40 of 10W40 het meest geschikt. Voor de oudere modellen van Citroën adviseren we motorolie met een viscositeit van 15W40 of 20W50.

Hoeveel liter olie in citroen? ›

De hoeveelheid olie die nodig is om uw motor te verversen is 3,3 liter.

Hoeveel personen in een eend? ›

Er kunnen maximaal 4 volwassenen in een eend. Wanneer u met twee personen op pad wilt, gelden er aangepaste prijzen.

Hoe noemen Fransen de eend? ›

De Fransen noemen het modelletje wel 'La Deuche', terwijl de Duitsers de 2CV de 'Ente' (eend) en de Engelsen dit autotype de bijnaam 'Tin Snail' (tinnen slak) gaven.

Welke remvloeistof in oldtimer? ›

Over het algemeen hebben oldtimers een zwaar gewicht en daarom is een remvloeistof met een hoog kookpunt aan te raden voor uw oldtimer. De silicone remvloeistof DOT5 is een remvloeistof die zeer geschikt is voor oldtimers, omdat deze vloeistof geen water aantrekt. Een goed alternatief voor de DOT3, DOT4 of DOT5.

Wat gebeurt er als je remvloeistof niet vervangt? ›

Tijdens het remmen wordt de remvloeistof heet en kunnen er bellen ontstaan. Het opbouwen van voldoende remdruk wordt zo moeilijker tot onmogelijk. De remzuigers werken dan niet goed meer en kunnen in het ergste geval zelfs vastroesten.

Wat is het verschil tussen remolie en remvloeistof? ›

Remvloeistof wordt ook wel remolie genoemd, maar dat is niet juist. De vloeistof is namelijk niet gebaseerd op petroleum. Dat zou de rubber afdichtingen en remslangen aantasten. De kwaliteit van remvloeistof wordt aangeduid aan de hand van de DOT-cotering: DOT 3, DOT 4, DOT 5.

Wat is de duurste Citroën? ›

Het duurste model van Citroën is de C5 X waarvan de meest luxueuze uitvoering een prijskaartje heeft van 48.318 euro.

Waar wordt de Citroën gemaakt? ›

Citroën
LandFrankrijk
HoofdkantoorPoissy, Frankrijk
MoederondernemingStellantis
Productenonder meer auto's
9 more rows

Wat is de prijs van een Citroën C3? ›

De Citroën C3 prijs bij aankoop bedraagt 19.990,- euro inclusief kosten rijklaar maken.

Wat symboliseert een eend? ›

Het totemdier ”Eend” is het symbool van emotionele sterkte en rust en staat verder voor bescherming, troost en gratie. Hij nodigt je uit in contact te komen met je emoties, alert te zijn en je open te stellen voor wat er in de wereld gebeurt.

Hoe weet je of een eend man of vrouw is? ›

De wilde eend is een algemeen voorkomende watervogel, die veel te vinden is in parken en vijvers. Het mannetje, de woerd, is te herkennen aan de opvallende groene kop en witte nekband. Ook heeft hij als enige eendensoort gekrulde staartveren. Het vrouwtje heeft een meer gecamoufleerd vooral bruin verenkleed.

Wat ziet een eend? ›

Ze kunnen niet goed naar voren kijken. De meeste hoeven hun punt van de snavel ook niet te zien, ze gebruiken andere zintuig (tast) om voedsel te kunnen vinden. Ze kunnen wel panoramische beelden (breed beeldig) waarnemen. Ze kunnen naar boven en achter zich kijken.

Hoe breed is een 2CV? ›

Citroen 2CV 6 Charleston Maten, Afmetingen, Gewichten, Aërodynamica
Wielbasis :94.49 inches / 240.0 cm
Lengte :150.79 inches / 383.0 cm
Breedte :58.27 inches / 148.0 cm
Hoogte :62.99 inches / 160.0 cm
11 more rows

Wat kost een Mehari? ›

De Citroën Mehari prijzen liggen in 2021 globaal tussen de € 10.000 en 20.000. De auto heeft concurrentie van de Suzuki Samurai en de wat oudere Volkswagen 181.

Welk merk is een eend? ›

Wanneer we het over de Eend hebben, dan hebben we het over de Citroën met de officiële naam '2CV'.

Wat voor benzine in 2cv6? ›

De E5 sticker geeft aan dat er sprake is van maximaal 5 procent ethanol. Bij deze brandstoffen is dat percentage 0. Dus E5 benzine is voor uw 2cv6 de beste keuze, met een voorkeur voor de genoemde merken met 0% ethanol.

Hoeveel cilinders heeft een eend? ›

Alle tweecilinder modellen (2cv6, Dyane, Méhari, AK, AZU, Ami8 en Acadiane) zijn sinds 1970 geleverd met A79/1- (435cc) en M28-, M28/1- (602cc) motoren. Het goede nieuws is dat deze op ongelode benzine kunnen rijden.

Kan een snoek 2 meter worden? ›

De grootste snoek werd op basis van een reconstructie van botfragementen, gevangen in de 4de of 5de eeuw na Chr. in de rivier de Velika. De lengte werd bepaald op 1,82 meter. Als maximum-lengte voor de snoek speculeren de onderzoekers over een lengte van 1,90 tot 2 meter.

Waar staat DS voor bij citroen? ›

De naam staat voor Different Spirit or Distinctive Series, maar is ook een verwijzing naar een specifieke historische auto: de Citroën DS, in de volksmond ook wel de Snoek genoemd.

Is een snoek te eten? ›

Is snoek goed om te eten? Het vlees van de snoek is heel stevig van structuur maar heel zacht van smaak, ontzettend lekker! Het bevat wel vrij veel kleine graten, sommigen zelfs gevorkt. Maar dat is het helemaal waard.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rueben Jacobs

Last Updated: 27/08/2023

Views: 6152

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rueben Jacobs

Birthday: 1999-03-14

Address: 951 Caterina Walk, Schambergerside, CA 67667-0896

Phone: +6881806848632

Job: Internal Education Planner

Hobby: Candle making, Cabaret, Poi, Gambling, Rock climbing, Wood carving, Computer programming

Introduction: My name is Rueben Jacobs, I am a cooperative, beautiful, kind, comfortable, glamorous, open, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.